MAG IK?

De eisen om van mavo naar havo te gaan

Misschien vraag je je af wat de eisen zijn om van mavo naar havo te gaan, en of je wel zult worden toegelaten tot de havo. Als je het eindexamen vmbo-g/t hebt afgelegd met een extra vak, kun je dankzij het wettelijk doorstroomrecht (artikel 8.9a van de WVO 2020 in combinatie met artikel 8.9, lid 1 van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020) sowieso terecht op de havo. Beroepsgerichte vakken en schooleigen vakken tellen hier niet als extra vak (artikel 8.9, lid 2, onder a en b van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020).

Geen extra vak?

Als je geen examen hebt gedaan in een extra vak, zijn er ook mogelijkheden om door te stromen naar de havo, maar dan gelden vaak specifieke toelatingsregels. Sommige scholen staan bijvoorbeeld alleen doorstroming toe als je een positief advies hebt van vakdocenten of als je een gemiddeld cijfer van minimaal een 6,8 hebt voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Geen plek?

Als je voldoet aan het wettelijk doorstroomrecht, maar er is geen plek beschikbaar op de havo, kan de school je helaas alsnog weigeren. In Amsterdam bijvoorbeeld, stroomt jaarlijks 21,6 procent van de leerlingen na het vmbo-t door naar de havo. Het blijft dus een avontuur met verschillende wegen om jouw doel te bereiken!

Geen extra vak? Dan soms harde eisen voor toelating

Heb je geen extra vak afgerond tijdens je examens? Dan val je niet onder het wettelijk doorstroomrecht. Of je toch kunt doorstromen naar de havo, hangt af van de specifieke regels van de school, aangezien scholen hierin hun eigen koers mogen bepalen.
Sommige scholen sluiten automatisch leerlingen zonder extra vak uit, terwijl andere scholen juist alle leerlingen de kans geven om door te stromen naar de havo. De meeste scholen zitten hier ergens tussenin en hanteren specifieke toelatingsregels voor leerlingen die niet aan de wettelijke doorstroomeis voldoen. Voorbeelden van deze regels kunnen zijn:

  • Een gemiddeld eindcijfer van minimaal een 6,5 voor het eindexamen.
  • Een positief advies van de vakdocenten.
  • Een gemiddeld cijfer van minimaal 6,8 voor Nederlands, Engels en wiskunde.
  • Een intakegesprek en motivatiebrief.

Geen plek op de havo? Dan is weigering toch mogelijk!

Ben je helemaal klaar voor de overgang naar de havo volgens het wettelijk doorstroomrecht, maar blijkt er helaas geen beschikbare plek op de school te zijn (zie artikel 8.9, lid 2 van de WVO 2020)? Geen paniek! De school heeft het recht om je te weigeren, maar deze beslissing mag niet gebaseerd zijn op jouw kennis, vaardigheden, leerhouding, of simpelweg het feit dat je afkomstig bent van het vmbo.
In de schoolgids staat vaak vermeld welk percentage van de scholieren jaarlijks doorstroomt naar een hoger leerjaar. Dit geeft je een indicatie van de beschikbare plekken. Heb je behoefte aan meer specifieke informatie? Dan kan je altijd bij je mentor of decaan informeren naar het aantal klassen en beschikbare plekken op het havo. Op die manier blijf je goed geïnformeerd en sta je stevig in je schoenen bij het plannen van jouw volgende avontuur!

Doorstroom van vmbo naar havo heeft geen gevolgen voor zittenblijven

Voor leerlingen die na hun vmbo-diploma doorstromen naar het havo, gelden dezelfde regels voor zittenblijven in havo 4 als voor alle andere leerlingen. Het principe van gelijke behandeling staat voorop, waardoor de school geen strengere regels mag opleggen aan deze stapelaars.

Voldoe je aan de benoemde eisen?